מתי לקטוף את הפרי?

זו שאלה החוזרת ומושמעת לגבי כל אותם הפירות שעדיין לא נקבעו לגביהם מדדי קטיף כלשהם או שקיים לגביהם ספק אם המדדים הנהוגים הם המיטביים. בדר"כ ניתן לקבוע שככל שהפרי נשאר זמן רב יותר על העץ טעמו הולך ומשתבח, אך כושר השתמרותו לאחר הקטיף הולך ומתמעט. לפיכך, העיתוי המיטבי לקטיף ייקבע מן הסתם על פי יעד השיווק – ממידי ועד לעונת הקטיף הבאה, במידת האפשר. לפני פחות מעשור, מקובל היה שיש לקטוף דובדבנים אפילים, המיועדים לשיווק לאחר מספר שבועות אחסון, לפני הגיעם למלוא דרגת הבשלתם. במחקר של מספר שנים בזני הדובדבן העיקריים, למדנו שדווקא ניתן לדחות את קטיף הדובדבן עד להפסקת גידולו והפרי אז במיטבו מבחינת צבעו, מתיקותו וכושר השתמרותו באחסון. ממצא זה אפשר למגדלים לאחד את הקטיף ולבצע קטיף יחיד במקום 3 קטיפים או יותר. הוצאות הקטיף כמובן קטנו עם הגברת היעילות.

באגס הספדונה, נהוג היה להתחיל בקטיף הפרי לפי הירידה בקשיות הפרי עד הבשלתו והמדד שנקבע לתחילת הקטיף היה 17 לב"כ. בגמר כמה שנות מחקר למדנו שדחיית התחלת הקטיף לרמת קשיות של    15 לב"כ מאפשרת השגת פרי גדול יותר, בעל כושר השתמרות לזמן ארוך בתנאי האחסון באוויר מבוקר, המותאמים למצב הבשלת הפרי בעת הקטיף.
שינוי גודל גופנים
ניגודיות